SE VCh Peruddens Money for nothing. "Birr"

2013-04-08

 
Jaktprov NBKL.1
Utställning: Very Good
BPH: Genomförd
Öga: ua
ED: ua
HD: Grad B
GR_PRA I,hereditärt fri
GR_PRA II,hereditärt fri

Stamtavla

SE VCh Peruddens Money for Nothing "Birr"

1:a pris NKL jaktprov Piteå 2017-08-12

Hösten och en del av vintern 2019.

På senhösten så kom Kennel Spin Tails ”Fina” på besök för att ha en dejt med vår Birr. Kärlek uppstod och i slutet av december kom det 8 valpar. Tyvärr klarade sig inte en liten kille, utan somnade in. 7 valpar fördelade på 4 killar och 3 tjejer, som åt och sov den första tiden, växte och blev livskraftiga.
Vi hade väl inte tänkt en valp till, men plötsligt ändrade vi oss, så nu hämtar vi henne i slutet av februari 2020. Hon skall heta ”Lira”. All valpar i kullen är döpta efter valutor i världen. Vår ”Birr” heter Peruddens Money For Nothing. Jag satt mig ner och sökte på valutor och hittade Etiopiens valuta Birr och Kennel Spin Tails valp heter ”Lira” efter Turkiets valuta.
Det skall bli så roligt och följa denna valp och se vad det blir.


 

Vad har hänt under åren 2018-2019.

I år som var 2019 tog jag tag i viltspårs /planerarna och det har vi lyckats med. Han är nu SVCH. Byn jag bor i kan behöva fler eftersökshundar, (det är nog jaktlaget glad för).Jag började träningen på fel sätt, jag var säker på att han skulle( i stort sätt), fixa det utan större problem, men ett som är säkert, det går inte att fuska sig igenom, utan det var bara att backa bandet och börja träna på rätt sätt.Då kom också framgångarna


Under 2018 blev det inte som jag hade tänkt, ibland kommer livet emellan. Visserligen tränade jag en del men det var ganska sporadiskt och kändes inte som vi var i nån provform.

 

Vad har hänt under detta år 2017.

Underbara hund, vilken lyckoboost när vi tog 1:a pris i Piteå på jaktprovet. Birr har verkligen sina förtjänster men också lite brister precis som dom flesta hundar har. Det här att lyckas på prov handlar också om föraren (i det här fallet matte) jag har inte så gedigna kunskaper, utan får prova mig fram vilket gör att ibland blir det bra och ibland katastrof.Vi kämpar på och kanske vi kan få till ett 1:a pris i ökl under 2018. Nu vill jag känna mig hyfsat säker innan jag startar. Birr är rolig att träna just för att han tycker det är så roligt och ger inte upp i första taget.

 

Vad har hänt under detta år 2016.

Träningen har pågått i stort sett hela året. Jag upptäckte att det här med kall vilt var inte det enklaste. Birr la sig och rullade på viltet till min stora förskräckelse. Jag har haft många funderingar, hur jag skulle komma åt det och varför han gör det. Jag är nu säker på att det beteendet kommer när han blir pressad. Trots det startade vi på prov i Piteå och nollade naturligtvis just för det. Då bestämmde jag mig för att inte starta någon fler gång under 2016 (det har jag lyckats att hålla). I början på juni var vi till min uppfödare som hade ordnat ett jaktprovsläger med två duktiga instruktörer - Mikael Rönnbäck och Tomi Sarkinnen. Väldigt lärorikt och intessant. Nu ligger fokus mot ökl även om vi inte har lyckats med nkl men det var väl tusan om inte det skulle gå vägen under nästa år. Vi har också varit på en officiell hundutställning - very good!

 

Vad har hänt under detta år 2015.

Vi har varit en träningsgrupp på tre personer (med hund), som har träffats ganska regelbundet under 2015. Vårt mål har varit att starta på jaktprov i nybörjarklass. Den 4 okt blev det start i Vindeln(anordnat av GRK). Jag var lite tveksam eftersom vi har haft svårigheter med att få tag på fågel/vilt, för träning. Och mycket riktig min farhåga blev sann – på söket blev hans upptag inte tillräckligt snabb, utan han (som det heter) hängde över viltet innan han tog det. Nu kommer jag att träna det på ett annat sätt, framför allt med markeringar där han inte hinner tänka så mycket. Vi fick ett 2:a pris på jaktprovet.


Vi var också i Österström utanför Sundsvall på ett WT den 21 juni. Tyvärr satt han sig och gjorde sina naturbehov så poängen slutade på 78. Trots allt ett 1;a pris men just så pass.


I slutet av augusti fick jag chansen att vara med på SSRK,s andjakt. Där satt vi vid en sjö i 2,5 tim, men några änder blev det inte.


Vi avslutade vår prov tävlingssäsong med start i Vännäs på SSRK,s WT den 17 oktober. I NKL startade 18 hundar, vi fick ett 1:a pris med 87 poäng med en 2:a placering. Ett lite annorlunda tävling än vad vi har varit på tidigare men roligt.

Nu får vi börja träna så smått mot ÖKL och hoppas att vi kan starta nästa år, först i NKL och sen också ÖKL.

 

Söndag den 26 oktober.

Efter att Birr hade varit testobjekt för FB-R (som han förövrigt fixade riktigt bra) så körde jag och Eva lite lydnad och stadga och som ni ser sittar han fint utan att röra dummies som ligger över allt - min stjärna.

 

Ett axplock med bilder på några av händelserna denna sommar. Ronja var hos oss en helg och tammetusan om inte hundarna ville visa vem som hade bästa garnityret. Birr, min duktiga vovve som tog ett 1:a pris på Goldenspecialen i Working Test. Bara 16 mån och lyckades med detta, 90 poäng och 4:de bästa hund av 42 startande. Några av dom små misstagen stod jag för.

Tisdag den 29 juli 2014

Intressant dag igår – på väg till Piteå för apporteringsträning med Kati (uppfödaren). Först kör jag fel när det uppstod en lång kö för vägarbete, efter en hel del trasslande hittade jag rätt (20min sen). Vi åkte ut hela gänget till en del av älven för träning och” DÅ” öppnade sig himlen” blixt och dunder och regnet bara öste ner”. Tro inte att vi gav upp, utan vi fullföljde träningen. Jag har sällan varit så blöt (om man inte räknar ett bad). Tur att ingen av hundarna är rädd för åskan (måste erkänna att det kändes lite otäckt när blixten och smällen kom i ett). Hur gick då träningen med Birr – han håller på bli riktigt duktig. Fotgåendet hyfsat stadgan jättebra, hittar apporten ganska omgående, lite svårt att bära en ny typ av dummy (såg ut som en tygklädd and)vattendelen inga problem. Sen fick han för första gången vara med om både en skytt och kastare, även det gick bra. Sen åkte vi hem nöjd och blöt och precis när jag kommer fram till där jag tidigare svängde av, så var det fullt pådrag med ambulans och räddningsfordon – två bilar stod still och väntade på trafiklots när en tredje bil kör in i dom. Själv körde jag ganska sansat efter det.

 

Söndag den 29 juni

Vi provade med kanin idag och det var inga tveksamheter, snarare fick jag vissa problem efter han hade lämnat av den. Han högg den direkt ur min hand, och det kan jag säga att hundar som vill något är starka. Lite galen blick har han ha,ha.

 

 

 

Lördag den 14 juni.

Bra träning med Eva och Lesto idag. Det blev markeringsträning , linjetag, fotgående, stadga och till sist fick dom hämta in några dummy på vatten. Bägge hundarna skötte sig mycket bra bortsett från fotgåendet, det måste tränas mer.

Söndag 18 maj 2014

Kurs idag vid Degersjön i WT med Jimmie Nordvoll. En mycket nöjd matte efter vattenmarkeringen. Jimmie kastar upp på en liten ö mitt i vattnet, Birr strular lite så han fick en markering rakt ut (jag var väldigt tveksam till hans simkunskap) han hämtar , sen kastar Jimmie upp på ön igen och då simmar han direkt dit, upp och hämtar och simmar tillbaka och lämnar av i HANDEN. Denna underbara hund. Kan man vara annat än nöjd, han är 13 mån.

Lördag 17 maj 2014,

Imorgon s, Birrkall vi gå en endagskurs i WT och då åkte vi till Bäcksjön för att kolla om han kom ihåg hur det var att simma.Det gick hur bra som helst, han simmade ut som han aldrig har gjort annat. Otroligt vad lätt hundar lär sig "vissa" saker fort.

Söndag 4 maj 2014

Nu tränar vi ganska målmedvetet. Fältsök är inga problem, han jobbar på bra utan att mattas av. Det som inte är bra" ÄN" är linjetag och att avlämningarna fortfarande är lite av "jag vill inte lämna ifrån mig". Motor har han, så jag är säker på att bara jag är mer ihärdig så kommer vi att lösa dom bitarna

Onsdag 23 oktober 2013

Det är roligt att träna med "Birr" han är verkligen en naturbegåvning när det gäller dom jaktliga färdigheterna. Här hämtar han in en andfågel och lämnar av den till mig.

 

Söndag 8 september 2013


Birr har nu fått ”prova på” ett litet viltspår ca 15 m. Han tog upp spåret direkt, men gick ganska försiktigt, tills han hittade klöven, då var det ingen tvekan utan han tog upp den och bar den tillbaks till spårläggaren. Roligt att se honom jobba, han kastar sig inte fram när det är något okänt, utan är lite eftertänksam

 

Bäcksjon 2013-08-31
Han simmar !!!!!!!!!!!!!!
Lite blandade bilder på Birr när han har upptäckt en sjö - men än har han bara tagit ett simtag. Vi tar det ganska lugnt med honom han är bara tre månader. Det mesta är bara lek.

Onsdag den 6 juni 2013

Nu har jag hämtat vår lilla valp, en riktig goding. Han är orädd, lugn, trygg och lekfull, jag kan inte önska mig mer.Namnfrågan har däremot inte varit lätt, men efter många diskussioner så har vi enats om "Birr" Hans kennel namn är Peruddens Money for Nothing.Nu leker vi bara och gosar.

Måndag den 13 maj 2013

Här är nu bild på den lilla valpen som jag hoppas blir vår. Det är även han till höger som Kati håller i. Nu håller vi tummarna att dom som har blivit lovade att välja först inte tycker som jag